Nişantaşı Ortodonti, Nişantaşı Ortodontist, Nişantaşı Diş Teli, Nişantaşı Şeffaf Plak, Nişantaşı invisalign tedavileriniz için Diş Hekimi DENİZ İKBAL İLHAN Diş Kliniğinden randevu alabilirsiniz.
Ortodonti; dişlerin çapraşıklığı, çenelerin uygun olmayan pozisyonları ve yüz bozukluklarının teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır.
Ortodontik tedavi hangi durumlarda uygulanır?
Dişlerdeki çapraşıklıklar, dişlerin seyrek olması veya çenelerin kapanışındaki bozukluklar ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Çene kavsi üzerinde düzgün sıralanmış dişler ağız hijyeninin etkin sağlanabilmesi için oldukça önemlidir. Çapraşıklık olduğu durumlarda diş fırçasının ulaşamadığı alanlar diş çürüğüne zemin hazırlar. Dişlerdeki kapanış bozukluğu ise çiğneme fonksiyonunu olumsuz etkiler ve eklem şikayetlerine, sindirim sorunlarına sebep olur.
Çeneler arasındaki uyumsuzluk ve iskeletsel anomaliler kişinin fiziksel görünümünü olumsuz etkilediği gibi genel sağlık durumunu da olumsuz etkileyebilir. Büyüme ve gelişme döneminde uygulanan ortodontik tedaviler ile iskeletsel problemlerin önüne geçilebilir ve çenelerin ideal pozisyonda konumlandırılması sağlanabilir.
Ortodontik tedavi hangi yaşta yapılır?
Ortodontik tedavi yapılabilmesi için üst yaş sınırı yoktur. Her yaş grubunda dişlerdeki çapraşıklık ve çok şiddetli olmayan kapanış bozuklukları ortodontik tedaviler ile düzeltilir. Şiddetli yer darlığı ve çeneler arası ilişkinin sağlıklı olmadığı daha komplike durumlarda ise erken yaşlarda tedaviye başlanması gerekir. Büyüme gelişimini tamamlamış erişkin hastalarda sadece dişsel değil çenesel bozukluklar da var ise ortodontik tedavi ile beraber çene ameliyatları da yapılarak iskeletsel anomaliler düzeltilmelidir.
Çocuklarda ortodontik tedaviye ne zaman başlanmalı?
Çocuklarda ilk ortodontik muayene süt dişlerinin düşüp daimî dişlerin sürmeye başladığı 7 yaş civarında yapılır.7-12 yaş arası karışık dişlenme dediğimiz dönemde çenelerde hem süt dişleri hem de daimî dişler yer alır. Bu dönemde yapılacak muayene ile gerek dişlerde gerekse iskeletsel sistemde oluşabilecek problemler öngörülebilir. Erken muayene ve teşhis ile var olan veya olması öngörülen sorunlar tespit edilebilir ve basit aygıtlar yardımı ile oluşması muhtemel olan daha büyük sorunların önüne geçilebilir.
Erişkinlerde ortodonti
Erişkin hastalarda ortodontik problemler çocukluk çağından itibaren gelişimsel olarak olabildiği gibi daha ileriki yaşlarda dişlerin kaybedilmesine bağlı olarak da oluşabilir. Erişkin hastalarda dişsel çapraşıklıklar ortodontik tedaviler ile düzeltilebilir. Şiddetli olmayan iskeletsel sorunlarda da erişkin hastalarda bir seviyeye kadar düzelme sağlanabilir. Fakat dişlerdeki çapraşıklığa şiddetli iskeletsel problemlerde eşlik ediyor ise ortodontik tedavilere ek olarak ortognatik cerrahi dediğimiz çene ameliyatları da uygulanmalıdır.
Ayrıca ortodontik tedaviler estetik diş hekimliği alanında da daha invaziv tekniklerle daha mükemmel estetik sonuçlara ulaşılmasını sağlar. Yapılması planlanan bir gülüş tasarımından önce eğer gerekli ise ortodontik tedavi ile dişlerin olması gerektiği konumda hizalanması varsa boşlukların ideal şekilde düzenlenmesi, bize kaplamaları veya laminaları yaparken daha mükemmel sonuçlar almamız için olanak sağlar.
Braket çeşitleri
Ortodontik tedavide kullanılacak braket çeşitleri; tedavi planlamasına, hastanın estetik beklentisine ve bazen de bütçeye göre değişmektedir.
Metal Braketler
Günümüzde en sık kullanılan braket çeşitleri metal braketlerdir. Tedavide etkin oluşu ve daha ekonomik oluşu metal braketlerin avantajlarındandır.
Porselen Braketler
Metal braketlere alternatif olarak geliştirilen diş renginde estetik braketlerdir.
Safir Braketler
Safir braketler estetik olarak en üstün braket çeşididir. Görüntüsü şeffaf olup zamanla rengi sararmaz. Dışarıdan fark edilirliği en az olan estetik braket çeşididir.
Şeffaf Plak Tedavisi
Şeffaf plak tedavisi; ince ve şeffaf renkte, takılıp çıkarılabilen, dijital olarak kişiye özel hazırlanan plakların belirli bir düzende kullanılması ile yapılan ortodontik tedavi yöntemidir. Şeffaf plak tedavisinde tüm planlama ve üretim aşamaları dijital olarak yapılır ve daha tedaviye başlanmadan tedavi bitiminin dijital görüntüsü hastaya sunulabilir. Bu tedavide kullanılan plakların gece ve gündüz 22 saat gibi bir süre ile kullanılması gerekir. Plaklar belirli aralıklarla değiştirilirken 6-8 haftada birde hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir. Daha çok erişkin hastaların estetik kaygılar nedeniyle tercih ettiği bir tedavi yöntemidir.
Ortodontik Aygıtlar
Çenelerdeki gelişim bozukluklarını önlemek veya tedavi etmek amacıyla ağız dışından veya ağız içinden uygulanan ortodontik apareylerdir. Ortodontik aygıtlar büyüme gelişme evresindeki hastalarda oldukça etkin tedavi sağlamaktadır.
Ortodontik tedavi kaç yıl sürer?
Ortodonti tedavilerinin süresi; problemin şiddetine, hastanın yaşına ve uygulanacak tedavi yöntemine göre 1-3 yıl arasında değişmektedir. Basit çapraşıklığın olduğu durumlarda ise tedavi 1 yıldan daha kısa sürebilir.
Ortodontik tedavi nasıl yapılır?
Her hastanın klinik gereksinimleri farklıdır. Hareketli apareyler kullanılarak veya sabit braketler uygulanarak tedavi yapılabilir. Bazı durumlarda apareyler ve sabit braketler birlikte kullanılabilir. Günümüzde uygun vakalar şeffaf plaklar yardımıyla da tedavi edilebilmektedir. Hastanın yaşına ve ortodontik problemin boyutuna göre hekim hasta için en uygun tedaviyi planlayacaktır.
Ortodontik tedavi yapılırken ağrı olur mu?
Ortodontik tedavi sırasında braketlerin ilk takıldığı birkaç gün ve kontrol seanslarından sonraki birkaç gün hafif şiddette ağrılar olması normaldir. Basit bir ağrı kesici yardımı ile süreci daha rahat geçirebilirsiniz.
Ortodontik tedavi sonrası dişlerim tekrar bozulur mu?
Ortodontik tedaviniz ideal şekilde tamamlandıktan sonra alt ve üst çenedeki ön dişlerin arka yüzeylerine yapılan retainer (sabitleyici tel) ile ön dişlerin hareket etmesi önlenir. Tüm alt ve üst çenedeki dişleri kapsayacak şekilde hazırlanan şeffaf pekiştirme plakları ile de tüm dişlerin mevcut durumunu koruması sağlanır. Plakları 6 ay gece ve gündüz düzenli kullanmak çok önemlidir. Sonra ise sadece geceleri 6 ay daha takmaya devam edilmelidir.