Nişantaşı Estetik Diş Hekimliği, Nişantaşı Estetik Diş Hekim, Nişantaşı Estetik Diş hekimi, Nişantaşı Estetik Dis, Nişantaşı estetik diş kliniği için DENİZ İKBAL İLHAN Özel Diş Kliniğinden randevu alabilirsiniz.
Estetik, fonetik ve fonksiyon; diş hekimliğinin temel yapı taşlarını oluşturur. Estetik Diş Hekimliği bilimsel prensipler ile sanatsal yeteneğin hassas bir kombinasyonudur.
Günümüz de estetik beklentilerin artmasıyla birlikte gülüş tasarımına ilişkin prensipler önem kazanmıştır. Gülüş tasarımı kavramı birçok bilimsel ve sanatsal prensibi bir arada bulundurarak güzel bir gülüş yaratmayı ifade eder. Estetik bir gülüş için yapılan revizyonun amacı; dişler, diş eti, dudak, kas, iskelet yapısı ve eklemleri kapsayan uyumlu ve istikrarlı bir çiğneme sistemini geliştirmektir.
Gülüş tasarımı bireyin bir takım kişisel estetik beklentileri sağlık ve doğallık ile birleştirilerek planlanır. Estetik yargılar tamamen objektif kriterler değildir; diş hekimi doğal bir gülüşü tasarlarken hastanın karakterleri ile ilgili sübjektif yargılarını ve yaşam tarzını da dikkate almalıdır. Diş Hekimi ve ekibi bir gülüş yaratırken bu kriterleri dikkate alıp kendi sanatsal yetenekleri ve sübjektif fikirleri ile birleştirmelidir.
- Hollywood Smile (Hollywood Gülüşü)
- Dijital Gülüş Tasarımı
- Diş Kaplamaları
- * Lamina Kaplamalar
- * Prepiless Lamina
- * E-max Kaplama
- * Zirkonyum Kron ve Köprüler
- Bonding Yöntemi
- Estetik Diş Dolgusu
- İnley ve Onley Dolgu
- Diş Beyazlatma
- Pembe Estetik/Diş Eti Estetiği
Hollywood Smile
Hollywood Smile uygulaması, Hollywood yıldızlarının gülümsemelerinden ilham alınarak geliştirilen, birtakım standartları olan ve tüm dünyada trend olan bir estetik diş hekimliği uygulamasıdır. İlk muayenede hasta beklentilerinin hekim tarafından doğru anlaşılması çok önemlidir.
Tasarıma muayeneden sonra gerekli röntgenlerin çekilmesi, farklı açılardan fotoğrafların ve mevcut diş dizisinin ölçülerinin alınması ile başlanır. Her tasarım o kişiye özeldir ve hedef mükemmel bir gülümseme yaratmaktır. Mükemmel bir sonuca ulaşmak bazen tek bir tedavi yöntemi ile mümkün iken bazı hastalarımızda ise birkaç tedavi yöntemini sırasıyla uygulamak gerekebilir.
Hollywood gülüşünün sahip olması gereken standartlar şöyle sıralanabilir;
- Kişinin derin bir gülme hattına sahip olması, güldüğü zaman üst azı dişlerine kadar tüm üst dişlerin görünmesi ile beraber alt dişlerin de bir miktar görünmesi istenir.
- Dişler çene kavsinde düzgün sıralanmalıdır.
- Üst kesici dişlerin diğer dişlerden daha belirgin olması ve dişlerin kesici kenarını takip eden gülüş çizgisinin arka dişlere doğru gidildikçe yukarı kavis alması ve dudaklarla uyumlu olması gerekir.
- Dişlerin rengi beyaz olmakla birlikte kişinin ten rengi, dişeti rengi ile de uyumlu olmalıdır
- Gülme esnasında diş etleri üst çenede 2mm kadar görünmelidir.
- Dişlerin orta hattı yüzün orta hattı ile uyumlu olmalıdır
- Diş eti zenith noktaları ideal seviyede olmalıdır.
- Dudak simetrik olmalıdır.
Tüm bu düzenlemeleri yapan ekibin tecrübesi, bilgisi, sanatsal becerisinin neticesinde ortaya çıkan eser, tasarımı taşıyan kişinin fiziksel ve duygusal özellikleri ile bütünleşmelidir.
Dijital Gülüş Tasarımı
Dijital gülüş tasarımı nedir? Nasıl uygulanır?
Daha etkileyici bir gülümseme yaratmanın temeli hekim ve hastanın birbirini doğru anlaması ile mümkündür. Dijital Gülüş Tasarımı tam da bu noktada işimizi kolaylaştırır.
Hastanın ilk randevusunda;
3D ağız içi tarayıcıyla dişlerin dijital ölçüsü alınır.
Farklı açılardan dişlerin ve yüzün fotoğrafları çekilir.
Dijital ortamda gülüş tasarımı kişiye özel tasarlanır ve tedavi bitiminde nasıl bir sonuca ulaşılacağı hastaya sunulur.
İkinci randevu da;
Dijital teknoloji ile hazırlanan mockup diye adlandırılan tasarım hasta ağzında uygulanarak gülüş tasarımını canlı olarak hasta ağzında görme fırsatı sunulur. Tasarım üzerinde değerlendirmeler karşılıklı olarak yapılır.
Dişler üzerinde gerekli preparasyonlar yapılarak tekrar dijital ölçü alınır.
Hazırlanan mockuplar geçici olarak dişler üzerine yapıştırılır.
Son randevu;
Kişiye özel üretilmiş olan restorasyonlar prova edilir ve sonuç istenildiği gibiyse porselenler dişlere yapıştırılır.
Dijital gülüş tasarımının hazırlanması ne kadar sürer?
Dijital gülüş tasarımı 3-5 gün içerisinde hazırlanır. İlk randevuda kaydedilen veriler hekim ve teknik ekip tarafından değerlendirilerek öngörülen görüş dizayn edilir. Gülüş tasarlanırken bireyin yüz hatları, ten rengi, fiziksel özellikleri, kişisel özellikleri gibi parametreler göz önünde bulundurulur.
Dijital gülüş tasarımında değişiklik yapılması mümkün müdür?
Dijital gülüş tasarımında hedeflenen gülüşü dijital olarak görürüz ve sonrasında tasarıma uygun olarak hazırlanan mockuplar ile tasarımı hasta ağzında prova ederiz. Bu prova bize gerekli düzenlemeleri en doğru şekilde yapabilmek için kolaylık sağlar. Prova aşamasında değişiklikler yapılabilir ve gülüşün son durumuna karar verilir.
Tedavi sonunda dijital gülüş tasarımında ve provalarda gösterilen gülüşün aynısına sahip olur muyum?
Prova için kullanılan materyaller farklı malzemelerden kısa sürede elde edilirler ancak tedavi için üretilen gerçek dişleriniz provada gördüklerinizden çok daha estetik olacaktır.
Diş Kaplamaları
Diş kaplamaları metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılır. Daha estetik bir gülüş için metal desteksiz kaplamalar uygulanmaktadır. Metal desteksiz kaplamalar ise zirkonyum alt yapılı porselenler ve tam seramik kronlar (e-max) olarak ikiye ayrılır. E-max kaplamalar estetik olarak zirkonyumdan üstündür. Zirkonyumun ise uzun köprülerde dayanıklılığı daha fazladır. Hekim hastayı muayene ettiğinde ihtiyaçları tespit edip hangi bölgeye nasıl bir restorasyonun uygun olacağını planlayacaktır. Kaplama türlerini ve kullanılan materyalleri kısaca açıklayalım:
Porselen Lamina Kaplama
Porselen lamina kaplama nedir?
Dişlerde ki renk ve şekil bozukluğu gibi estetiği olumsuz etkileyen yapıların 03-07 mm kalınlığında kişiye özel hazırlanan yaprak şeklindeki porselen kaplamalar ile kalıcı olarak tedavi edilmesidir. Laminate veenerler, dişlerin ön yüzeyine yapıştırılır. Dişlerin tamamı kesilmeden sadece ön yüzlerinin mm’lik olarak inceltilmesiyle hazırlanabiliyor olması en büyük avantajlarındandır. Işığı geçiren yapıları, diş etleri ile uyumu ve dişlere tek tek uygulanması sebebi ile görünümü kusursuz ve doğaldır. Porselen laminalar leke tutmaz, sararmaz ve gelişen adhesive sistemler sayesinde düşmezler. Kırılmaya karşı dirençleri oldukça yüksektir.
Porselen lamina kaplamalar hangi durumlarda uygulanır?
- Dişlerdeki form ve şekil bozukluklarının düzeltilmesi
- Seyrek dişler arasındaki boşlukların kapatılması
- Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonu
- Diş beyazlatma ile istenilen sonuç alınamayan ileri derecede renklenmiş dişlerin restorasyonu
- Dişlerdeki basit çapraşıklık durumları (ileri derecedeki çapraşıklıklarda ortodontik tedavi düşünülmelidir.)
- Sigara, çay kahve gibi boyayıcı ürünlerin sıkça tüketilmesi
- Diş boyutlarının küçük olduğu durumlar
Porselen lamina kaplamalar hangi durumlarda uygulanamaz?
- Ortodontik tedavi gerektiren çene bozuklukları
- İleri derecede diş eti çekilmesinin mevcut olduğu durumlar
- Ön bölgede eksik dişlere bağlı dişsiz boşluğun bulunduğu durumlar
- Şiddetli bruksizm (diş sıkma), tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıkları olan hastalar
- Büyüme ve gelişimi devam eden çocukluk çağındaki hastalar
Porselen lamina kaplamaların yapım aşamaları nelerdir? Tedavi ne kadar sürer?
Porselen laminaların yapımı ortalama bir hafta sürer, hazırlanması hassas bir çalışma, teknik beceri ve tecrübe gerektirir. Laminaların yapımında çoğunlukla e-max materyaller kullanılır.
Lamina kaplamasına uygun bir hastada işlem öncesi fotoğrafların çekilmesi ve öncesi ölçülerin alınması ile başlanır. Dijital ortama aktarılan veriler üzerinde gülüş tasarımı yapılır, tasarıma uygun mockup dediğimiz modeller hazırlanır. İkinci seansa gelen hastamıza mockuplar ağıza uygulanarak final görüntünün nasıl olacağı canlı olarak görülmüş olur ve gerekli düzenlemeler bu seansta konuşulur. Yine bu seansta dişler üzerinde gerekli yerlerden minimal aşındırmalar yapılarak tekrar tarayıcı veya geleneksel yöntemlerle ölçü alınır. Alınan ölçüler dijital ortamdan laboratuvara aktarılır. Önceden çekilmiş fotoğrafların, mockup prova esnasında çekilmiş fotoğrafların ve yapılması istenilen diş renginin de laboratuvara aktarılmasından sonra esas tasarıma başlanır. Ortalama beş gün içerisinde lamina kaplamalar hazır hale gelir. Üçüncü seansa gelen hastamızda porselen laminaların provası yapılır. Gerekli düzenlemeler varsa bu seansta yapılabilir ve cila işleminin arkasından laminalar hassas bir teknik ile dişlerin üzerine tek tek yapıştırılır.
Porselen lamina dişler düşer mi?
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde yapıştırma materyallerinin dişe ve porselen laminalara bağlanma değerleri oldukça yüksektir. Gerekli teknik aşamalar takip edilerek titizlikle yapıştırılan porselen laminaları kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz.
Porselen lamina kaplamaların ömrü ne kadardır?
Başarılı bir şekilde yapılan ve dişler üzerine uygun yapıştırıcılar ile yapıştırılan laminaların ömrü oldukça uzundur. İyi ve doğru bir ağız bakımı ile diş eti sağlığınızı koruyarak porselen lamina kaplamalarınızı çok uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz. Lekelenmeye ve aşınmaya karşı dirençlidirler. Bu sayede yıllar sonra bile ilk günkü görünümünü korur.
Prepless Lamina Kaplama
Prepless Laminalar uygun hasta grubunda mükemmel estetik sağlayan koruyucu bir uygulama olarak ön plana çıkıyor. Diş yüzeyinden mekanik olarak aşındırma yapılmadan uygulanabilen lamina kaplama çeşididir. Dişlerde çapraşıklık olmadığı durumlarda uygulanması mümkündür. (Dişlerde çapraşıklık var ise bir miktar aşındırma yapmak gerekebilir.)
Dişlerinde daha beyaz bir görünüme sahip olmak isteyen, dişinde aşınma ya da kırık gibi sorunu olan veya seyrek küçük dişlere sahip olan bireyler için uygun bir estetik tedavi yöntemidir. Diş ve çene gelişimini tamamlamış olan kişilere lamina tedavisi uygulanabiliyor. Diş sıkma, tırnak yeme gibi olumsuz davranışları olan hastalarda öncelikle bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekiyor.
E-max Kaplama
E-max kaplama, lityum disilika bir seramik türüdür. Cam seramiklerin sıkıştırılması ile özel laboratuvar koşullarında hazırlanmaktadır. Diş kaplama materyali olarak kullanılan en iyi malzemelerden biridir. Laminate veenerler, tam kronlar, inley ve onley dolgular e-max ile çok estetik olarak tasarlanabilir. Yarı saydam bir görünümü vardır, çok ince çalışılabilir. Işık geçirgenliği sayesinde doğal dişlerden ayırt etmek zordur. Uzun ömürlüdür.
E-max kaplamaların avantajları nelerdir?
E-max yapılırken metal veya zirkonyum alt yapıya ihtiyaç duyulmaz. Bu sebeple çok ince hazırlanabilir ve sağlam diş dokusundan çok az kesim yapmak yeterli olur. Doğal dişlerden az bir kesime gerek duyulması da E-max ’in en büyük avantajlarından biridir. E-max kaplamaların yapımı hassas bir çalışma ve teknik tecrübe gerektirir. Çoğunlukla ön bölgedeki estetik dişlerin restorasyonun da kullanılır. Estetik özellikleri zirkonyumdan da üstündür.
E-max kaplamalar nasıl uygulanır?
Yapılacak restorasyonun türüne göre doğal dişlerden minimal aşındırma yapılarak tarayıcı ile dijital ölçü veya klasik yöntemlerle ölçü alınır. Alınan ölçüden model elde edilerek bu model üzerinde geçici dişler hazırlanır. Hazırlanan geçici dişler bu seansta hasta ağzına takılır. Laboratuvara aktarılan ölçülerin bilgisayar üzerinde tasarımı yapıldıktan sonra üretime geçilir. Hastadan alınan fotoğraflar, kısa video çekimleri de laboratuvar ile paylaşılır. Kişiye özel hazırlanan E-max kaplamaların hasta ağzında provası yapılır. Estetik, fonksiyon, fonasyon ve renk değerlendirmeleri prova esnasında hasta ile beraber yapılır. Gerekli düzenlemeler sonrasında E-max kaplamalar cilalanır ve dişlerin üzerine yapıştırılır.
E-max kaplamaların yapımı ne kadar sürer?
E-max kaplamaların hazırlanması ortalama 5-7 gün sürmektedir.
E-max kaplamaların ömrü ne kadardır?
E-max kaplamalar dayanıklı ve uzun ömürlü estetik materyallerdir. Ağız hijyenine dikkat edip, diş eti sağlığınızı koruduğunuzda E-max kaplamalarınızı çok uzun yıllar sağlıkla kullanabilirsiniz.
Zirkonyum Kron ve Köprüler
Zirkonyum nedir?
Zirkonyum beyaz renkli sert bir metal elementidir. Diş hekimliğin de zirkonya (zirkonyum dioksit) şeklinde kullanılmaktadır. Işık geçirgenliği sayesinde estetik olarak metal destekli kaplamalardan üstündür. Krom Nikel gibi metal elementlerine alerjisi olan hastalar için de uygun bio uyumlu bir materyaldir. Metal destekli porselenler de porselenin alt yapısında kullanılan metal gri renklidir ve diş etinde gri renklenmelere sebep olabilir. Zirkonyum alt yapıları ise doğal diş rengindedir ve gri yansımalara sebep olmazlar.
Zirkonya kaplamalar hangi tedavilerde kullanılır?
Işık geçirgenliği, kırılmaya karşı direnci, üzerine estetik porselen materyallerin işlenebilmesi sebebiyle ön-arka bölgede tüm restorasyonların(kron-köprü-inley-onley) yapımında kullanılabilir. Estetik özellikleri üstün, dayanıklı ve dokular ile uyumlu bir materyal olan zirkonyanın uygulama alanı oldukça geniştir.
Zirkonya kaplamalar nasıl uygulanır?
Zirkonya kaplamalar yapılırken yapılacak restorasyonun türüne ve ağızdaki dişin durumuna göre mevcut dişlerden aşındırmalar yapılarak tedaviye başlanır. 3D dijital tarayıcı veya klasik yöntemlerle hastadan dişlerinin ölçüsü alınır. Yapılacak dişin bilgisayarda dijital modeli oluşturulur ve zirkonya kazıma cihazlarında kaplamalar üretilir. Yapımı ortalama 5 gün sürer. Bu süreçte hasta konforunun sağlanması için ölçü alımı ile aynı seansta geçici dişler hasta ağzına takılır.
Zirkonya kaplamalar yapılırken ağrı duyulur mu?
Lokal anestezi altında yapılan dental işlemlerde hasta hiçbir ağrı duymaz. Dişlerin preparasyonu tamamlandıktan sonra alınan ölçülere uygun olarak hazırlanan geçici dişler aynı gün hasta ağzına takılarak, kalıcı dişler yapılana kadarki süreçte hasta konforu sağlanır.
Zirkonya kaplamaların ömrü ne kadardır?
Ağız dokularına uyumlu iyi yapılmış bir zirkonya kaplama hastanın da ağız hijyenine dikkat etmesi sureti ile çok uzun yıllar sorunsuz kullanılır.
Zirkonya kaplamalar kırılır mı?
Uyumlamaları iyi yapılmış, çiğneme hareketlerini engellemeyen, yüksekliğe sebep olmayan, oklüzyonla (çiğneme dizlemi) uyumlu ve mekanik kurallara uygun olarak yapılan zirkonya kron ve köprüler kırılmaz. Çiğneme kuvvetinin yoğun olduğu arka bölgelerde dayanım gücü yüksek olan zirkonya bloklar tercih edilirken, ön dişlerde ise estetiğin daha iyi sağlanabildiği zirkonya bloklar tercih edilir.
Zirkonya kaplamalarda zamanla renk değişimi olur mu?
Zirkonya kaplamalar, aşınmaya ve renklenmeye karşı dirençlidir. Kolay temizlenebilir ve ilk günkü görünümünü korur.
Bonding Yöntemi
Bonding yöntemi nedir?
Dişlerdeki estetik olarak kişiyi rahatsız eden unsurların kompozit reçineler yardımı ile kısa sürede ve tek seansta hekim tarafından düzeltilmesi işlemidir.
Uygulayan hekimin tecrübesi ve estetik algısı Bonding yönteminin başarısında çok önemli bir unsurdur.
Bonding yöntemi hangi durumlarda uygulanır?
- Dişler arası boşluklar varsa,
- Dişlerin boyutu kısaysa,
- Ön dişlerde travmaya bağlı bir kırık varsa,
- Dişlerde renk bozukluğu varsa
- Ön dişlerde estetiği iyi olmayan eski kompozit dolgular varsa tüm bu gülüşü olumsuz etkileyen unsurlar Bonding yöntemi ile tek seansta kolayca tedavi edilebilir.
Bonding yöntemi nasıl uygulanır?
Uygulama tek diş için ortalama yarım saat sürer. Bonding yöntemi dişlerde hiçbir aşındırma yapılmadan uygulanabilir. Bonding yöntemini bu özelliği öne çıkarır ve bu sayede çok genç yaştaki hastaların estetik şikayetlerini gidermede güvenle kullanılır. Dişlerdeki çok ufak kusurlar estetiği olumsuz etkileyebilir ve sadece o minicik kusurun kolayca düzeltilmesi gülümsemede ciddi bir fark yaratır.
Bonding yöntemi uygulamanın kolay olması, işlem sırasında anestezi ihtiyacı olmayışı, dişlerde hiçbir aşındırma gerektirmeyişi, tek seansta tedavinin bitirilebilmesi ve maliyetlerinin porselen laminalara göre çok daha düşük olması gibi avantajlara sahiptir. Dişlerde fazla çapraşıklığı olan, diş renklenmesi ileri boyutta olan ve tam gülüş tasarımı ihtiyacı olan hastalarda ise porselen laminalar ile tedavi daha uygun bir seçenektir. Kompozit laminaların kırılmaya ve renklenmeye karşı dirençleri porselen laminalardan daha düşüktür. Fakat tamiri mümkün ve kolaydır.
Dişlerinizde ufak kusurlar varsa bonding yöntemi uygun bir tedavi seçeneğidir.
Estetik Diş Dolgusu
Dişlerdeki çürüğün temizlendikten sonra diş rengine uygun ışıkla sertleşen kompozit dolgu malzemeleri ile restore edilmesidir. Yapılan dolguların şekil ve renk olarak doğal diş formuna uygun olması dolgu sınırlarının belli olmaması ve dolgulu dişin diğer dişlerden ayırt edilememesi sağlanmalıdır. Dolgu işlemi sonrasında yapılacak cila ve parlatma işlemlerin dolgunun ömrünü uzatacak ve hastanın konforunu arttıracaktır. Estetik dolguların sağlam olmadığı ön yargısı başarılı uygulayıcıların artmasıyla ve estetik dolgu materyallerinin gelişmesiyle kırılmaya başlamıştır. Doğru teknikle ve doğru malzeme ile yapılan estetik dolgular oldukça sağlam ve uzun ömürlüdür. Estetik dolgular dişlere kimyasal olarak bağlanırlar, teknik prosedürler doğru uygulandığında dolgunun dişten ayrılması veya dolgu altında yeniden çürük oluşumu söz konusu değildir. Çok büyük doku kaybı olan dişlerde bile kompozit dolgular başarı ile uygulanabilir. Kompozit dolgular direkt yöntemle tek seansta uygulanabildiği gibi çok geniş doku kayıpları olan dişlerde indirek yöntemle ölçü alınıp model üzerinde dolgu hazırlanarak hasta ağzına kısa sürede yapıştırılabilir. İndirek yöntemin avantajı model üzerinde dolgunun daha güzel şekillendirilebilmesi ve hasta ağzında ki çalışma süresinin daha kısa olmasıdır.
İnley ve Onley Dolgu
İnley ve Onley dolgular indirek yöntemle uygulanan dolgu çeşididir. Dişteki çürük kısım temizlendikten sonra kalan sağlam diş dokusunun ölçüsü alınır. Model üzerinde şekillendirilen dolgu hasta ağzındaki dişe yapıştırılarak işlem tamamlanır. İnley ve Onley dolguları dişteki madde kaybı fazla olduğu durumlarda tercih ederiz. Bu teknoloji gelişmeden önce geniş dolguya sahip olan dişler estetiğin, çiğneme fonksiyonunun ve komşu dişlerle temas ilişkisin daha iyi sağlanabilmesi için kaplanması gerekmekteydi. Kaplamaya yer açabilmek için de sağlam diş dokusundan da bir miktar aşındırma yapmak zorunluydu. İnley ve onley restorasyonlarda ise sağlam doku korunarak estetik fonksiyon ve sağlamlık maksimum düzeyde sağlanır. İnley ve onley arasındaki fark restorasyonun büyüklüğü ve kapladığı alan ile ilgilidir. İnley daha az yüzeyi kaplayan daha küçük dolgular iken onley daha geniş alanı kaplayan daha büyük dolgulardır diyebiliriz.
İnley ve Onley dolgular yapılırken farklı özellikte materyaller tercih edilebilir. Bunlara örnek verecek olursak; kompozit reçineler, e-maxler ve zirkonyumları inley ve onley yapımında kullanabiliriz. Estetik değeri ve dayanıklılığı yüksek olan bu uygulamayı da estetik diş hekimliği uygulamaları arasında sayabiliriz.
Diş Beyazlatma
Beyaz dişler estetik görünümün bir parçası olarak önemli bir yere sahiptir. Fizyolojik nedenlerle veya antibiyotik kullanımı, çay, kahve tüketimi gibi iç ve dış sebeplerle zamanla dişlerde renklenmeler olabiliyor. Diş beyazlatma dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renklenmenin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir. Diş beyazlatma yöntemleri uygulanan tekniğe göre ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma olarak iki gruba ayrılır;
Ev Tipi Diş Beyazlatma
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içerisine belirli miktarlarda diş beyazlatma jeli uygulanarak plağın hasta tarafından kullanılması istenir. Plaklar günde 4-8 saat çıkarmadan kullanılmalıdır. Beyazlatma süresi ihtiyaca göre 10-15 gün kadar sürer. Diş renginin yavaş yavaş açıldığı bu yöntemle kalıcılık ofis tipi beyazlatmaya nazaran daha fazladır.
Ofis Tipi Beyazlatma
Bu yöntem ’lazerle diş beyazlatma’ yöntemi olarak da bilinir. Klinikte hekim tarafından uygulanır. Uygulama öncesinde diş etleri uygun bir bariyerle kaplanır. Diş hekimi tarafından diş üzerine sürülen beyazlatma jelinin UV Işığı yada lazer yardımıyla aktifleştirilir. Beyazlatma işlemi ortalama bir saat sürer ve istenilen sonuç alınana kadar jel uygulama işlemi tekrarlanabilir.
Dişlerdeki renklenmenin boyutuna ve hedeflenen beyazlığın derecesine göre hangi yöntemin uygulanacağına karar verilir. Maksimum beyazlığın ve beyazlatma sonrası oluşan görüntünün daha uzun süre kalıcılığının sağlanması için ofis tipi beyazlatma uygulandıktan sonra ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenebilir. Daha sonraki süreçte ise 6 aylık gibi periyodlar ile mevcut olan beyazlatma plağımıza ev tipi beyazlatma jelimizi uygulayarak kalıcılığı uzun süre sağlamış oluruz.
Tek Diş Beyazlatma (İçten Beyazlatma-Endobleaching)
İçten beyazlatma tedavisi kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanır. Dişe yapılan dolgu çıkarılarak oluşan boşluğa diş beyazlatma jeli uygulanır ve diş geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen beyazlığa ulaşıncaya kadar iki gün aralıklarla seanslar tekrarlanabilir. İstenilen sonuç alındığında önce dişi güçlendirici bir malzeme uygulanır, sonrasında ise dişin kalıcı dolgusu yapılır. Hangi diş beyazlatma yönteminin sizin için uygun olacağına hekiminiz muayene sonrasında karar verecektir.
Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu durum normal ve olası bir yan etkidir. Dişlerdeki hassasiyetin birkaç gün içerisinde geçmesi beklenir. Beyazlatma sürecinde ve sonrasında iki gün çay, kahve, şarap, kola gibi boyayıcı sıvılardan ve tütün mamullerinden uzak durulması gerekir. Diş beyazlatma işlemi 18 yaşından büyük tüm yetişkinlere uygulanabilir. Hamilelerde uygulanması tavsiye edilmemektedir.
Pembe Estetik (Diş Eti Estetiği)
Güzel bir gülüşe sahip olmak için yalnızca beyaz ve düzgün dişler yeterli değildir. Dişlere uyumlu, sağlıklı diş eti varlığı da gereklidir. Diş etlerinde yapılan estetik düzenlemelere pembe estetik (Diş eti estetiği) denilmektedir. Diş eti estetiği yapabilmek için diş etinin sağlıklı olması gerekir. Varsa diş eti hastalıkları diş eti estetiğinden önce tedavi edilmelidir. Sağlıklı diş eti açık pembe renktedir ve portakal kabuğu gibi pütürlü görünür.
İdeal diş eti seviyesi gülümseme esnasında çenenin ön orta kısmında yer alan iki kesici dişin tepe noktasında bulunan ve diş etlerinden geçtiği düşünülen hayali çizginin hafifçe dudağa değmesiyle sağlanmaktadır. Diş etlerinin fazla göründüğü gülümseme şekli estetiği olumsuz etkiler. Diş eti estetiği yapılırken sorunun varlığına göre operasyon teknikleri kullanılmaktadır. Bazı durumlarda gülme hattında yer alan tüm dişlerin diş eti görünümünü düzenlemek gerekirken bazen de sadece birkaç dişin etrafındaki diş etine müdahale etmek yeterli gelir.