Deniz İkbal, Diş Hekimi, Nişantaşı, Nişantaşı Estetik Diş Hekimliği, Nişantaşı Estetik Diş Hekimleri, Nişantaşı Estetik Diş Hekimi, Nişantaşı İmplant, Nişantaşı İmplant Fiyatları, Nişantaşı İmplant Fiyatları 2023, Nişantaşı Diş Protez, Nişantaşı Ortodonti, Nişantaşı Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Nişantaşı Diş Tedavileri, Nişantaşı Kanal Tedavisi, Nişantaşı Çocuk Diş Hekimi, Nişantaşı Diş Eti Tedavileri, Nişantaşı Sporcu Diş Hekimliği

Nişantaşı Diş Eti Hastalıkları, Nişantaşı Diş Eti Hastalıkları Tedavisi ve Nişantaşı Diş Hekimi için Diş Hekimi DENİZ İKBAL İLHAN Nişantaşı Özel Diş Kliniğinden randevu alabilirsiniz.

Periodontal hastalıklar diş eti ve dişleri destekleyen çevre dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Diş eti hastalıkları erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay bir şekilde tedavi edilebilirler. Diş eti hastalıkları yavaş ve sinsi ilerler. Hastada şikâyete sebep olmaya başladığında hastalık fazlasıyla ilerlemiştir. Bu sebepten diş eti sağlığının korunabilmesi için 6 ayda bir muayene olmak erken dönemde sorunlar var ise tespitini ve tedavi edilmesini mümkün kılar.

Sağlıklı diş etinin görünümü soluk pembe renkte ve portakal kabuğu gibi pütürlü görünümdedir. Diş etinin sağlığı bozulmaya başladığında pütürler kaybolur daha parlak, daha kırmızı görünür. Diş etinde kendiliğinden veya yeme, fırçalama gibi uyaranlar sonrasında kanama olması diş eti hastalığının ilk habercisidir. Diş eti hastalıkları erken dönemde sadece diş etinde iltihaplanma yapar ve kolayca tedavi edilebilir. Fakat tedavi edilmeyen diş eti iltihabı sinsice dişi çevreleyen kemik dokusuna yayılıp daha ciddi sorunlara yol açar ve kemik dokusunda yıkımla sonuçlanan bu durumun tedavisi daha zordur ve kaybedilen dokuların eski haline gelmesi her zaman mümkün değildir.

Diş eti hastalığının belirtileri;

  • Diş etlerinde ödem ve kızarıklık
  • Fırçalarken veya kendiliğinden oluşan diş eti kanamaları
  • Dişlerde hassasiyet, ağrı
  • Diş etlerinde kaşınma hissi
  • Ağızda kötü koku
  • Diş etlerinde çekilme
  • Kök yüzeylerinin açığa çıkması
  • Dişlerde sallanma

Gingivitis

Gingivitis; diş eti iltihabı olarak adlandırılır. Diş eti hastalıklarının başlangıç aşamasıdır ve tedavisi oldukça kolaydır. Gingivitisde iltihap sadece diş eti ile sınırlıdır. Dişler ve diş etlerinin iç kısmında biriken bakteri plağı ve diş taşı gingivitise sebep olur.

Gingivitisin Tedavisi

Dişlerler etrafında ve diş eti cebinde biriken diş taşlarının ve bakteri plağının temizlenmesi ile gingivitis kolayca tedavi edilebilir ve diş eti sağlığına kavuşur. Sonrasında hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi diş eti sağlığının devam etmesi için önemliidir.

Periodontitis

Periodontitis; hastanın diş etlerinde ve diş köklerinin etrafındaki destek dokularda meydana gelen ileri derecedeki iltabi durumdur. İltihap dokular için yıkıcıdır ve kemiğe ulaştığı zaman kemik dokusunda erimeye sebep olur. Dişin etrafındaki kemik dokusu erimeye başladığında beraberinde yumuşak dokuda çekilecektir. Bu durum diş eti çekilmesi ve diş köklerinin ağız içerisinde görünür hale gelmesine sebep olur ve beraberinde pek çok şikâyete de neden olur. Periodontal hastalıklar tedavi edilmez ise dişlerin sallanmaya başlaması ve kaybedilmesi ile neticelenir. Periodontitisin farklı tipleri ve farklı evreleri vardır. Buna göre de yapılacak tedavi yöntemleri değişebilir. Tedaviye ne kadar erken dönemde başlanırsa başarı şansı da o kadar yüksek olacaktır.

Periodontitisin Sebepleri

Genellikle zamanında tedavi edilmeyen gingivitivin ilerlemesi neticesinde periodontitis oluşur. Çoğunlukla erişkin yaşta görülür. Genel diş eti hastalığı belirtileri dışında bir belirti göstermediği için hasta tarafından geç fark edilir. Genetik faktörler, beslenme, dengesiz beslenme, bazı sistematik hastalıklar (şeker hastalığı vb.), hamilelik, sigara ve iyi olmayan ağız hijyeni, bruksizm (diş sıkma) periodontitisin sebepleri arasındadır.

Periodontitisin Tedavisi

Periodontitisin tedavisinde diş taşı temizliği ile dişler etrafında ve diş eti cebinde oluşan bakteriyel plağın temizlenmesi, küretaj (açık veya kapalı) ile kök yüzeyinin düzleştirilmesi ve gerekli durumlarda flep operasyonları gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Başlangıç aşamasındaki periodontisin tedavisinde diş taşı temizliği ve küretaj yeterli iken daha ileri evredeki periodontisin tedavisinde bunlara ilaveten flep operasyonları da gerekebilir.

Periodontitis tedavisinde destekleyici olarak çeşitli ilaçlar ve antimikrobiyal ağız gargaraları, oral antibiyotikler, antibiyotik içerikli jeller de kullanılabilir. Fakat bunlar tedavi edici değil, hekimin yaptığı tedaviyi destekleyici niteliktedir.
Periodontitis tedavisinde amaç hastalığın ilerleyişini durdurmak ve iltihap nedeni ile kaybedilen dokuları yeniden kazanmaya çalışmaktır. Kaybedilen dokuların kazandırılması her zaman mümkün olmayabilir, fakat yapılan periodantal tedavi hastalığın durdurulmasını sağlayarak dişlerin ömrünü uzatır.
Periodontitis tedavisinde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Ayrıca tedavi sonrasında düzenli kontrollere gidilmelidir. Tedavi sonrası ağız hijyenine önem verilmeli, önerilen fırçalar anlatıldığı şekilde kullanılmaya özen gösterilmelidir.

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi diş etinin kök yüzeyini açığa çıkaracak şekilde kök ucuna doğru yer değiştirmesidir.

Diş eti çekilmesinin sebepleri nelerdir?

  • Diş taşları
  • Gingivitis (Diş eti iltihabı)
  • Periodontitis
  • Dişlerdeki çapraşıklıklar
  • Yanlış teknikle ve sert diş fırçalama
  • Firenilum denilen bağ dokuların istemeyen yapışıklıkları
  • Yapışık diş eti miktarının yetersizliği
  • Sigara
  • Kötü beslenme alışkanlıkları
  • Genetik faktörler
  • Diş eti uyumu iyi olmayan dolgular ve kaplamalar
  • Diyabet (şeker hastalığı)

Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi

Diş eti çekilmesinde öncelikle etken tespit edilip ortadan kaldırılmalıdır. Diş eti sağlıklı duruma getirildikten sonra gerekli ise flep operasyonları yapılarak kaybedilen diş eti yeniden kazandırılır.

Diş Eti Estetiği

Diş etlerine yapılan estetik işlemlerine diş eti estetiği veya pembe estetik denilmektedir. Diş eti estetiği yapılırken hastanın gülme hattı, dişlerinin boyutları ve diş etinin görünürlüğü birlikte değerlendirilerek diş eti şekillendirmesine karar verilir.

Diş Eti Estetiğinin Tedavi Yöntemleri

Diş eti estetiği lokal anestezi altında gingivektomi (diş eti kesimi) veya gingivoplasti (diş eti şekillendirmesi) işlemlerinin yapılmasıyla sağlanır. Diş eti estetiğinde hedef diş etlerinin olması gerektiği şekilde seviyelendirilmesidir. Gülerken fazla görünen diş eti (gummy smile) görünümü olumsuz etkileyebilir veya diş etlerinde asimetriler olabilir. Estetiği olumsuz etkileyen bu unsurlar gingivektomi veya gingivoplasti işlemleriyle düzeltilebilir.

Diş eti estetiği yapılmadan önce diş etlerinin hastalıkları varsa tedavi edilmeli ve diş eti sağlıklı duruma getirilmelidir.

Diş eti estetiği iyileşme süreci nasıldır?

Diş eti estetiği sonrasında iyileşme süreci ortalama 10-14 gün kadar sürer. Genellikle iyileşme dönemi ağrısız geçirilir. Gerektiğinde basit ağrı kesicilerden destek alınabilir.

Horlama Protezi

Horlama, ağız ve burun arasındaki hava yolunun daralması sonucunda nefes alıp verirken ortaya çıkan gürültülü sestir. Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dil birbiri üzerine gelip yapıştığında nefes alışveriş sırasında titreşir ve ses çıkmasına sebep olur.

Horlamanın bir ileri evresi uyku apnesi yani uyku sırasında solunumun durmasıdır. Şiddetli horlama arasında nefessiz kalınan kısa dönemler olur ve solunum tamamen durur. Bu nefessiz kalma süresi 10 saniyenin üzerinde olursa ve sıkça tekrarlarsa hayatı tehdit edebilir. Uyku apnesi olan kişilerde kan basıncı düşer, kalp daha fazla kan pompalamak için daha fazla çalışır ve yıllar içerisinde kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların oluşması durumu söz konusu olabilir.

Horlama ve uyku apnesi, uyku kalitenizi bozar bu nedenle gün içerisinde yorgunluk, halsizlik, dalgınlık, konsantrasyon eksikliği yaşayabilirsiniz

Horlamanın sebepleri;

  • Aşırı kilo
  • Çok sık alkol ve sigara kullanımı
  • Aşırı stres
  • Sakinleştirici ve kas gevşetici kullanımı
  • Genetik

Horlama protezleri nedir ve ne işe yarar?

Horlama protezi alt ve üst dişler üzerine takılan plaklardan oluşan bir protezdir. Alt çeneyi daha önde ve aşağıda tutarak nefes geçişi için hava yolunun açılmasına yardımcı olur böylece horlamayı engeller, rahat nefes alıp vermenizi sağlar. Bu etkinin ortaya çıkması için düzenli kullanım gereklidir. Söz konusu alışma ortalama 1,5-2 ayda olmaktadır.

Horlama protezlerinin avantajları;

  • Kullanımı rahat, diğer yöntemlere göre daha konforlu,
  • Basit bir tedavi yöntemidir ve cerrahi bir işlem gerektirmez
  • Küçük protezler olduğu için rahatlıkla yanınızda taşıyabilirsiniz ve seyahatlerinizde kullanmaya devam edebilirsiniz.
  • Diğer yöntemlere göre çok daha ekonomik bir tedavi seçeneğidir.